Naar hoofdinhoud Naar footer

Waardigheid en trots voor de toekomst

Conny Helder: 'Samen voorbereiden op de toekomst met Waardigheid en trots'

Ook het leer- en verandervermogen is toegenomen. Dat geeft een mooi perspectief naar de toekomst’

Gepubliceerd op: 15-11-2023

Conny Helder: 'Samen voorbereiden op de toekomst met Waardigheid en trots'

516 verpleeghuislocaties hebben de afgelopen vijf jaar met ondersteuning van Waardigheid en trots op locatie de kwaliteit van zorg verbeterd. Het programma bereikte 53.000 zorgmedewerkers en 30.000 bewoners, dat is bijna een kwart van het aantal bewoners in verpleeghuizen. Alle acht thema’s van het kwaliteitskader zijn verbeterd. Bij ‘Leren en verbeteren’ en ‘veiligheid’ nam de kwaliteit het meest toe. Dat blijkt uit de eindrapportage Waardigheid en trots op locatie.  

Anneke Augustinus, directeur Vilans verantwoordelijk voor Waardigheid en Trots: ‘Wij zijn trots op de resultaten. Niet alleen de kwaliteit is verbeterd, ook het werkplezier is ondanks de personeelskrapte toegenomen. Het geeft een mooi perspectief naar de toekomst dat ook het leer- en verandervermogen is toegenomen.’

Doe mee

Ook demissionair minister Conny Helder is enthousiast over de opbrengsten en roept organisaties op mee te doen aan het vervolgprogramma Waardigheid en trots voor de toekomst om zo samen voor te bereid te zijn op de toekomst. ‘Hoe kunnen we de zorg voor ouderen op locaties verbeteren? Hoe zorgen we dat het ook fijn is om de ouderenzorg te werken? En hoe maken we gebruik van elkaars kennis en vermeerderen we dat’

YouTube video thumbnail

Waardigheid en trots voor de toekomst

Er komt veel af op verpleegzorg. Vergrijzing, toename van complexere zorgvragen en het groeiend personeelstekort vragen om een andere organisatie van zorg en ondersteuning. Het programma ‘Waardigheid en trots voor de toekomst’ helpt professionals, organisaties en netwerken hierbij. 

Hoe? Door bewezen innovaties versneld te verspreiden. En leren en veranderen te versnellen op thema’s als informele zorg, technologie, arbeidsmarkt en langdurende zorg thuis. Dit doen we door kennis, tools en goede voorbeelden te delen. Samen leren tussen organisaties te stimuleren en door organisaties met maatwerk te ondersteunen.

Zo dragen wij bij aan verandering

Er zijn al veel mooie voorbeelden. Toch moet en kan de verandering sneller. Daarom delen wij kennis(dossiers), tools, wegwijzers, goede voorbeelden en laten we zien wat werkt. Dat doen wij via waardigheidentrots.nl, nieuwsbrief en sociale media.

'Hoe maken we gebruik van elkaars kennis en vermeerderen we die?'

Demissionair minister voor de langdurige zorg, Conny Helder

Thema’s Waardigheid en trots voor de toekomst, naast toekomstbewust

  • Samenwerken met informele zorg
  • Langdurende zorg thuis
  • Arbeidsmarkt: samen anders werken
  • Technologie en digitale zorg
  • Werken aan kwaliteit
  • Slimmer werken

Het programma ‘Waardigheid en trots op locatie’ uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans, was onderdeel van het bredere programma ‘Thuis in het Verpleeghuis’. Het ministerie van VWS beoogde hiermee de beweging naar verdere verbetering van de verpleeghuiszorg in gang te zetten. VWS wilde hiermee zorgen voor voldoende tijd, aandacht en goede zorg voor bewoners.

Meer weten?

Deel deze pagina via: