Gepubliceerd op: 26-06-2025
Hoe pas je de Wet zorg en dwang toe? De toepassing kan in de dagelijkse praktijk een uitdaging zijn. Er zijn een aantal tools die je hierbij helpen. We noemen en beschrijven er een aantal voor je.
Stappenplan Wzd
De Wet zorg en dwang (Wzd) gaat uit van het principe ‘Nee, tenzij’. De zorg voor mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking vindt zoveel mogelijk op vrijwillige basis plaats. Als het toch nodig is om onvrijwillige zorg in te zetten, moet de zorgorganisatie dit stappenplan doorlopen. Download het Wzd-stappenplan op basis van de bestuurlijke afspraken 2024. Ook kun je het stappenplan aanvragen als handig zakkaartje.
Lees meer over en download het stappenplan
Folder voor cliënten
Het is voor cliënten en hun naasten of vertegenwoordigers belangrijk om te weten wat er in de Wet zorg en dwang staat. De folder 'Leven in vrijheid' is speciaal voor cliënten en naasten geschreven. Hierin wordt in duidelijke taal uitgelegd wat de Wet zorg en dwang is en welke stappen zorgorganisaties moeten doorlopen bij onvrijwillige zorg.
De folder Leven in vrijheid vind je bij Downloads onderaan de pagina.
Vilans
Campagne 'Een deur kan op veel manieren open'
Als je goed en zorgvuldig zoekt naar alternatieven, blijkt er vaak meer mogelijk dan je denkt. Met de campagne 'Een deur kan op veel manieren open' laten wij zien hoe organisaties aan de slag gaan met het openen van deuren. De norm moet zijn dat je als zorgverlener kijkt naar wat er wel kan.
Dat doen we door te laten zien dat veel collega’s dit al met succes doen. Aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden en vlogs laten we zien dat een deur op veel manieren open kan! Van tuinen met leuke looproutes tot digitale oplossingen, zoals leefcirkels met tags. En van het betrekken van de buurt tot 'vrijheidsupportteams'.
Lees meer over de campagne 'Een deur kan op veel manieren open'
Lees meer
- Lees ook Dossier passende vrijheid
- Bekijk het Online leerplatform voor zorgprofessionals