Naar hoofdinhoud Naar footer

Wet zorg en dwang

Wet zorg en dwang: Een deur kan op veel manieren open

‘Je weegt de risico’s van de veiligheid af tegen de voordelen van de vrijheid’

Gepubliceerd op: 09-11-2023

Wet zorg en dwang: Een deur kan op veel manieren open

Sommige zorgorganisaties richten een open-deuren-beleid in. Andere worstelen nog met de invoering ervan, want het is niet altijd eenvoudig en komt met risico’s. Toch als je zorgvuldig kijkt naar alternatieven, blijkt er vaak meer mogelijk dan je denkt. Goede voorbeelden doen volgen, zoals zorginstelling Sint Jozefoord. 

 

In de video is te zien dat meneer Dollevoet nu vrij kan rondlopen binnen én buiten het terrein van de zorginstelling. Door het werken met een GPS-tracker en goede afspraken met familie. In de video komen zorgmedewerkers, familie en meneer Dollevoet zelf aan het woord over de nieuwe situatie en gemaakte keuzes.

YouTube video thumbnail
‘Toen we de keuze gemaakt hebben voor de GPS-tracker, kwam er al een soort rust in m’n vader.’

Waarom is een campagne nodig?

Een gesloten afdeling voor mensen met gedragsproblematiek: voor de meeste zorgmedewerkers een bekend fenomeen. En hoewel het sluiten van deuren bij zorginstellingen vaak wordt ingezet om cliënten te beschermen, is het een vorm van onvrijwillige zorg volgens de Wet zorg en dwang. Een maatregel voor een groep bewoners, daar waar de Wzd uitnodigt tot individueel maatwerk.

Programma Wet zorg en dwang

De campagne ‘Een deur kan op veel manieren open’ is onderdeel van het programma Wet zorg en dwang van Vilans. Met het programma helpt Vilans zorgorganisaties om de Wet zorg en dwang op de juiste manier toe te passen. Naast de campagne vallen onder dit programma nog veel meer activiteiten. Lees hier meer: Wet zorg en dwang (vilans.nl).


Deel deze pagina via: